Wijnproevers Rotterdam mei proeverij 2014

Op 18 mei jl. kwam een kleine groep  van 7 enthousiastelingen van de Wijnproevers Rotterdam weer bijeen. Agnes had wederom een fijne proefruimte geregeld. Er was geen thema afgesproken. We lieten ons verrassen.

Sjoukje en Gert hadden een leuke verrassing als start (001) van Weingut Weltner, 2012, een Scheurebe feinherb. Aromatisch, bloemig, met een bittertje, zoetje en ook een mooi zuurtje. Mooi begin van de middag! Daarna volgde Marjolein met een Nederlandse wijn ‘het geheim van francoise’ waarbij het de vraag was welke druif/druiven in de fles huisden (002). Dit was een combinatie van Johanitter & Cabernet Blanc. De wijn werd omschreven als wat ziltig, aspergeachtig, groenig. Agnes had een wijn mee die goed bij gebakken forel past (003). De kurk kwam iets te gemakkelijk uit de fles en de wijn had niet de geur zoals zij gewend was, maar de smaak was gelukkig goed. Het bleek een Jean-Francios Merieau, Fleuve Blanc, 2005, 12% alcohol, 100% Chenin Blanc uit Vouvray Loire, Frankrijk. Leon schonk een heel donker gele wijn in met in de geur zoet, honing, caramel. Het bleek een Klevener de Heiligenstein van 2008 uit de Alsace te zijn (004). Gert liet ons kiezen uit een Franse Pinot Noir, een Griekse Agiorgitiko en een Italiaanse Sangiovese. Het was een lichte wijn, maar met body en weinig tannines uit Griekenland (005).

De 6e wijn werd ingeschonken door Ben. Hij rook vol, stallig, had mooie zuren en fruit en was zacht: een Parador Crianza, DO Navarra uit 2006 (006). De meerderheid had de volgende wijn van Leon goed geraden: de Mencia Monterrei van 2012 uit Spanje (met 15% tempranillo). Mooi, zacht fruit, bijna geen tannines, beetje zuren. Kracht met frisheid (007). Sjoukje liet ons kiezen uit een Malbec, Sangiovese of een blend van Dornfelder en Merlot (008). Het bleek een Malbec uit Argentinië, welke goed past bij gegrild vlees. Zacht in tannines, zuren in de bijrol, een pepertje en door de 14 mnd op Frans eiken ook hout en vanille smaken. De laatste rode wijn werd ingeschonken door Walter (009). De gegeven keuzes Heimann Birtokbor cuvee uit Hongarije, Primitivo uit Italie en een Gigondas 2010 uit Frankrijk zette de proevers op het verkeerde been. De meerderheid ging voor de Hongaar, terwijl het echt de wijn uit de Rhône was (die kruidigheid had moeten hebben).

Daarna sloten we af met 2 mooie dessertwijnen. Ben had een exemplaar uit Oosterijk mee en vroeg ons de druif en jaartal te raden. De kleur was bruin/oranje. In smaak heel zacht, nootachtig, een klein rokertje en mooie balans aan zuren en zoetje. De wijn kwam uit 1995 en was van Ausbruch gemaakt (010). Als slot sloot Agnes af met haar wijn van 100% Chenin Blanc uit Frankrijk (011). Al met al weer een mooie proeverij!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *