Verrassend IJsland

Mei 2017 hebben wij 3 weken rondgetrokken in IJsland. Verrast door de mooie en diverse natuur (fjorden, gletsjers, watervallen, lavavelden en kraters) en vriendelijke bewoners. Heerlijk land om in rond te rijden en vooral veel te wandelen. Onze route zie je hieronder. In een gewone, kleine auto goed te doen. Neem voldoende de tijd. De wegen zijn in het Oosten van IJsland nog deels onverhard en hard rijden mag (en kan) je er niet. Onderweg valt voldoende te zien en te beleven. In Reykjavik is het heerlijk eten in restaurant Kol. Bijzondere smaken, mooi opgemaakte borden en heerlijke wijnen erbij. Voor ontbijt of lunch is Bakari Sandholt een fantastische plek.

In het westen van IJsland is een wandeling van Arnarstapi naar Hellnar mooi om te doen. Ruige kust en lavavelden om over heen te wandelen. bij Londrangar mooie rotspartijen die de moeite waard zijn voor een detour.

Een aanrader is het eiland Drangey in het noorden van IJsland. Vanaf Saudarkrokur is het een half uur rijden (grotendeels off the road) naar het vertrekpunt Reykir, gevolgd door een half uur varen. Het kleine rotsige eiland vergt wat klimmen naar boven. Hier hebben we veel puffins (papegaaiduikers) van dichtbij kunnen bewonderen. Een tour boeken is essentieel.

Op zoek naar vulkanisch landschap? rondom Myvatn kan je fantastisch wandelen. Veel bezienswaardigheden op korte afstand bijeen. Hverfell was bijna een zwart/wit landschap doordat het grijzig weer was met een dun laagje sneeuw toen wij er waren. De krater Viti lag er prachtig bij met het deels bevroren meer en sneeuw. Ook zie je hier goed de toepassing van geothermische warmte door de IJslanders (let op dat er geen sieraden mee gaan onder de douche!).

Vanaf Husavik kan je genieten van een mooie boottocht (op houten zeilschip) op zoek naar leven in de zee. Wij zagen een minkey whale, puffins en humpback whale op onze tocht. Het walvismuseum is zeker als het slechter weer is een bezoek waard.

Sla vooral Seysdisfjordur niet over! Via een mooie bergpas (in mei soms niet begaanbaar door de sneeuw) kom je in dit relaxte dorpje terecht. Pizza’s met rendier en langoustines zijn een echte aanrader in Skaftfell Bistro.

Onderweg is er veel moois te zien in IJsland, niet alleen natuur, maar ook mooie kerkjes en met plaggen bedekte huizen (bv. Glaumbaer).

In het zuiden van IJsland zijn de vele gletsers vanuit Hofn naar Skaftafell adembenemend. Vanaf de autoweg zijn sommigen ook met een gewone auto te bereiken. Jokulsarlon geeft prachtige beelden, het afgebroken ijs ziet helder blauw. De wandeling naar Svartifoss (waterval omgeven door zwart basalt) en de wandeling naar Sjonarnipa zijn aanraders. Lekker langoustines eten in Hofn ga dan naar Pakkhus, vrij groot van opzet, maar het eten is heerlijk! Wel prijzig zoals alles in IJsland.

Met een tractor en kar naar Cape Ingolfshofdi voor het spotten van vogels. Wederom bijzondere natuur om in te wandelen en puffins rondjes te zien vliegen. Bij Vik zijn wederom mooie basalt rotsen aan de kust (Reynisfjara) te bewonderen, maar pas wel op voor de heftige golven.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. sjanie schreef:

    mooi samengevat het verhaal en prachtige foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *