Sardinië

In juni 2022 hebben we Sardinië bezocht. Drie weken lang het eiland rondgetoerd in een Fiat 500. Erg leuk om na 5 jaar weer in zo’n fijne auto te rijden. Een kleine auto, wat handig kan zijn in de soms erg smalle straatjes in bergdorpjes in Sardinië.

Genoten van de heerlijke pasta, wijn (veel Vermentino gedronken), de vele nuraghes, mooie landschappen, bergwegen en kusten. Vriendelijke mensen, pastelgekleurde huizen en mooie muurschilderingen in Orgosolo. Aanrader Sardinië!

Onze route ging tegen de klok in vanaf Olbia, waar we naar toe zijn gevlogen vanuit Schiphol. Bij alle hartjes hebben we overnacht: Aggius – Sassari – Magomadas – Schiereiland Sinis – Calasetta (op schiereiland Sant ‘Antioco) – Tuili – Baunei – Gorropu – Cala Gonone – Oliena – Oschiri – Olbia.

Leuk om in agriturismo te slapen in Sardinië. Op mooie plekken gelegen, kleinschalig en vaak kan je er ook dineren. Bv. Agriturismo Il Muto di Gallura in Aggius; La Tinaia Country House in Magomadas; Farm Stay il Borgo dell’ Arcangelo in Tuili; Il Nuraghe del lago Coghinas in Oschiri.

In totaal hebben we 1.606 km gereden. Tussendoor nog diverse leuke plaatsen aangedaan zoals Castelsardo, Alghero en Bosa.

In Sardinië hebben we veel vis en schaal/schelpdieren gegeten, zoals pasta met vongole, en pizza met bottarga (gedroogde kuit van harder). De pasta’s stonden bijna elke dag wel op het programma. Diverse ravioli, en de gulurgiones, alsook overheerlijke bruchetta’s met tomaat. In de bergen was het meer vlees wat er geserveerd werd, denk bv. aan wild zwijn.

Nuraghe zijn torens die in de bronstijd in Sardinië werden gebouwd. Het belangrijkste archeologisch erfgoed op het eiland. Vaak wat hoger en vrij gelegen zodat er goed uitzicht is over de omgeving. Wij hebben er vele bezocht, zie de impressie hieronder. Vlak boven Olbia heb je er diverse dicht bijeen in Arzachena. De Su Naraxi vlakbij Barumini staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tempio di Antas is ook een aanrader om te bezoeken.

De Gola di Gorropu was een uitdagende wandeling. Al vroeg gestart om 8 uur i.v.m. de temperatuur (32 graden). Afdalen tot de kloof (743 m hoogte verschil), de kloof bezichtigen en daarna weer omhoog. In totaal 17.9 km.

Castello di Acquafredda is ook een aanrader. Een dertiende eeuws fort, wat hoog boven de omgeving uitkijkt, vlakbij Siliqua.

Je kan ook mooi aan de kust wandelen, bv. vanaf Pedra Longa richting Cala Fenile.

Fietsen hebben we op de schiereilanden Sinis en Sant ‘Antioco gedaan. Soms wel pittige heuvels. Calasetta is een fijn dorp om door heen te wandelen, en je kunt er heerlijk eten. Bijvoorbeeld vis bij La Perla. Lunchen bij de strandtent van Mario & Pinella vlak bij Cala Sapone is ook een echte aanrader. Beide schiereilanden lenen zich ook voor relaxte wandelingen en het bezoeken van Tharros (een oude stad aan de Westkust van Sardinië) en San Salvatore (een authentiek dorp, waar films zijn opgenomen).

De (berg)dorpjes leenden zich goed om lekker te fotograferen. Smalle straatjes, graffiti, oude deuren, afgebladderde verf en restschade van auto’s op de wanden.

Op de trip ook nog wat abstractere fotografie kunnen maken, spontaan ‘miksang stijl’ vastleggen waar je oog op valt (zie hieronder). De foto in het midden op de bovenste rij is echt apart. Ons uitzicht van balkon appartement.

Leuk museum om te bezoeken is het museo del vino in Berchidda. Veel is alleen maar in het Italiaans te lezen, maar toch krijg je een goed beeld van de wijnbouw door de tijd heen in Sardinië. Een mooie grot, en niet zo toeristisch is Grotta di Ispinigoli met een 38 meter hoge kalkstenen stijgende kolom, vlakbij Dorgali.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *