Noord Chili en Paaseiland

Juni 2019 mooie trip gemaakt naar Noord Chili en Paaseiland. Prachtige omgeving, op soms hoge hoogten. We hadden een stoere 4WD auto gehuurd en ons kleine beetje Spaans nog wat opgehaald ter voorbereiding.

De start was in Arica. Een prima stad om kort te verblijven, om te wandelen en de kust te bekijken. De stad is omgeven door water aan de ene kant en woestijn aan de andere kant.

Putre was onze volgende stop waar we meerdere nachten verbleven (3500 m).

In Parque National Lauca was veel moois te zien o.a. Lago Chungara (4517 m) en het kleine plaatsje Parinacota. In Reserva Nacional Las Vicunas in het plaatsje Gallatire gestopt en Salar de Surire bezocht (4200 m, helaas geen flamingo’s op dat moment).

Daarna kwam de mooiste tocht van onze reis, een bergroute van Putre via Belen, Saxamar, Timar naar Codpa (gelegen in een vallei). Echt een aanrader. Een 4WD is wel een must.

Het kerkje in Codpa is vooral bijzonder als het zonlicht naar binnen schijnt.

Daarna weer even naar de kust naar Iquique.

Om daarna af te zakken naar San Pedro de Atacama (2500 m). Wederom een plek waar we meerdere nachten bleven om al het moois in de omgeving te bezoeken. Een bijzonder restaurant om te eten is Baltinache. Het ligt wat buiten het centrum. Ze serveren een 3 gangen keuzediner met bijzondere ingrediënten. De cocktails van het huis zijn ook niet gangbaar qua combi, maar zeker lekker. Valle de la Luna en Valle de la Muerta waren bijzonder om in te wandelen en van de vele rotsformaties te genieten.

Bij Laguna de Chaxa (2300 m) genoten van de bijzondere flamingo’s die van zeer dichtbij te zien waren. Een bezoek aan Laguna Miscanti (4140 m) ging vlak voordat we er waren helaas niet door. De weg was versperd met sneeuw.

Natuurlijk ook de El Tatio Geysers bezocht. Bijzonder op zo’n hoge hoogte (4200 m).

De autoritten naar alles toe waren een belevenis op zich, je ziet mooie natuur, hele kleine dorpjes met altijd een kerk en bijzondere dieren zoals o.a. de vele alpaca’s, vicuna’s en enkele vossen.

Via Antofagasta vlogen we naar Santiago. Je kan daar fijn lunchen bij Silvester bistro en Chileense wijnen proeven bij restaurant/wine bar Bocanariz. Ze hebben flights met telkens 3 kleine glazen waar je heerlijke kleine gerechten bij kan bestellen. Wel reserveren, het is nogal geliefd.

Voor onze laatste vakantiedagen vlogen we naar Paaseiland, nog een flink eind van het vaste land. Bijzonder om zo lang over zee te vliegen en dan opeens een klein eiland te spotten.

We werden onthaald met de traditionele krans. Het eiland is niet groot met mountain bikes kan je mooi alle bijzondere beelden langs fietsen (49 km), het eiland kent wel wat heuvels en de wegen zijn gravel. Vooral de trip vanuit Hanga Roa naar Orongo Ceremonial Village is alleen maar klimmen op de heenweg.

Mooie en bijzondere reis gehad, de inwoners van Noord Chili en Paaseiland zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Met een beetje Spaans maak je snel contact.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Sjanie schreef:

    Prachtig reisverslag, mooie foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *