Jeff Wall, collectie Sanders, Gijs en Emmy

Het stedelijk museum in Amsterdam (www.stedelijk.nl) toonde afgelopen weekend drie boeiende tentoonstellingen. Het was het laatste weekend voor fantastische foto’s op lichtbakken geshowd van Jeff Wall. De mode- en sieraadontwerpen van Gijs Bakken en Emmy van Leersum zijn nog tot 24 augustus te bewonderen. De boeiende kunstcollectie van Martijn & Jeannette Sanders ‘Bad Thoughts’ zelfs nog tot 9 november.

Van de Canadese fotograaf Jeff Wall waren 38 tableaux pictures uit 1996-2013 te zien. De kleuren foto’s gaven bijna licht. Mooie ‘verstilde’ foto’s waarbij de mensen zich niet meer bewust zijn van de fotograaf, maar gewoon hun eigen gang gaan. Situaties die hij heeft meegemaakt worden ook deels door hem in scene gezet en vakkundig gefotografeerd. Het waren prachtige grote beelden om in weg te dromen.

Een bijzondere collectie verzamelde kunst van het Nederlandse echtpaar Sanders toont het Stedelijk op boeiende wijze. Kamertjes zijn gemaakt in de benedenverdieping, waar je door heen kan dwalen. Sommige wanden zijn kleurig geverfd passend bij de kunstwerken (zie boven-links), het vormt zo 1 geheel en geeft een totaal ervaring. Veel werken belichten de schaduwkant van de menselijke natuur, vandaar de titel van de tentoonstelling ‘Bad Thoughts’.

In de jaren 1967-1972 showden Gijs+ Emmy hun vooruitstrevende sieraden en kleding voor de moderne mens. Sieraden zijn van groot formaat en van industriële materialen en vormden een totaal beeld met de kleding. Zie  hier voor beelden: https://www.youtube.com/watch?v=0ObpPC4Lxgc

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. sjanie schreef:

    prachtig om te zien, zeker die lichtbakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *