Carv Creatieve Fotografie

Van september 2018 t/m mei 2019 heb ik deelgenomen aan de Creatieve Fotografie cursus van Carv. Met een kleine groep fotografie liefhebbers werden we uit onze comfort zone gehaald. Een divers pallet aan opdrachten maakte dat je andere dingen ging fotograferen, op andere plaatsen en andere wijze dan je normaliter zou doen. Daar leer je veel van! In willekeurige volgorde zie je hieronder wat van mijn eindresultaten.

Portret van een peer

Voor de opdracht om een vervreemdende foto te maken ging ik met mijn camera op stap te midden van de bomen. De mooie herfsttinten werkten goed mee. Door in of uit te zoomen tijdens het fotograferen werden deze beelden gemaakt.

Vervreemdend

De praktijkochtend in Tilburg daagde ons uit om in een korte tijd foto’s te maken bij diverse ‘labels’ zoals contrast, structuur, lijnen, herhaling etc. Een leuke manier om creatief bezig te zijn. Voor het label Contrast maakte ik onderstaande foto, een combi van hard (metalen deur) en zachte natuur (struik met takken en blaadjes) die vooral als schaduw zichtbaar zijn.

Contrast

Portretten maken is niet helemaal mijn ding. De opdracht was een portret met hoofd/schouders, tot halverwege en in zijn geheel (het liefst met een passend voorwerp erbij). Gelukkig wilde mijn vriend en moeder poseren, en zo ontstonden onderstaande beelden.

Portret

Aan de slag met kleur was een leuke opdracht. Experimenteren met juist een zwarte of een witte achtergrond maakt dat er totaal andere foto’s ontstaan. Prima opdracht om in huis te doen, door bv. diverse fruit/groentesoorten te kopen op kleur.

Spelen met kleur
Spelen met kleur

Licht is altijd een mooi onderwerp voor fotografen. Onderstaande foto maakte ik met mijn mobiel (Samsung Galaxy Note 8) in huis toen zonlicht onze trap bescheen. Het trap hekje gaf mooie schaduwen.

Spelen met Licht

Een enorme lijst ‘Speel’ opdrachten kregen we van Cinthie. Je kon zelf kiezen wat je aansprak en veel experimenteren. Vooral in huis heb ik veel gefotografeerd, wat ik normaliter eigenlijk nooit doe. Hieronder twee voorbeelden van de vele die ik gemaakt heb.

Reflectie
Verschillende kleuren in de hoofdrol

Miksang fotografie was nieuw voor mij. Je ziet iets en je fotografeert het zoals het is, niet inzoomen of ander kader kiezen, echt waar je blik op valt. Het kan je helpen als je vastzit in een opdracht of even niet weet wat te fotograferen. Een vaste lens is handig om mee op pad te gaan. Wij gingen met de groep in Breda centrum op pad. Ik had mijn Olympus Pen F mee genomen met vaste M Zuiko 17mm pancake lens. Hieronder enkele foto’s die ik daar zo maakte.

Miksang

Tijdens de lessen werd je uitgedaagd een onderwerp te verzinnen waar je je verder in kon vastbijten. Ik koos iets wat ik nog nooit had gedaan nl. High Key fotografie. Mijn idee was om dit buiten te realiseren, zonder statief (want zo werk ik het liefste). Dit bleek echter toch lastig gezien tijdsinvestering, weer etc. Daarom een kleine fotografie studio gekocht met ingebouwde lampjes en met statief! aan de slag gegaan in huis. Hieronder zie je het eindresultaat.

High Key opdracht

Je eigen stijl ontdekken door foto’s te verzamelen die echt eigen zijn dat was de opdracht. Zie hieronder mijn selectie. Mijn foto’s typeren zich door schaduw, licht, ruimte, lijnenspel.

Eigen stijl Marjolein

Vervolgens was het de bedoeling om je door je eigen stijl verder te laten inspireren en bewust op pad te gaan om in je eigen stijl een foto te maken. We gaan vaak naar musea om kunst (veel fotografie) te bekijken. Dit keer reden we naar het Groningen Museum. Daar was een glastentoonstelling van kunstenaar Chihuli. In een tussenruimte maakte ik mijn eigen stijl foto (geïnspireerd door de vloer in de Koepelgevangenis in Breda, zie rechtsboven).

Foto geïnspireerd op eigen stijl

Inspirerende fotocursus die je eens buiten je normale fotografie stramien haalt. Smaakt naar meer, daarom ben ik recent gestart met de Carv Collectief cursus.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. sjanie schreef:

    heel mooie foto’s en goed verhaal van gemaakt, leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *