Wijnproevers Rotterdam in Breda

Zaterdag 8 april jl. was de harde kern (7 man/vrouw sterk) van de Wijnproevers Rotterdam bij ons te gast in Breda. We boften met het weer en hebben van de heerlijke en bijzondere wijnen buiten in het zonnetje genoten. Een ieder had weer goed gezocht naar interessante wijnen om mee te nemen. Ook over de begeleidende vragen was goed nagedacht. De meningen waren vaak verdeeld over met welke druif/druiven combinatie we van doen hadden en ook het land was niet altijd makkelijk te raden. In totaal hebben we twee bubbels, vijf witte, een rose, vijf rode en een rode zoete wijn geproefd.

De wijnen kwamen dit keer uit Frankrijk, Spanje, Nederland (Schouwen Duiveland), Italië, Roemenië, Oostenrijk, Duitsland, Israël en Zuid-Afrika.

Bubbels: We begonnen met een rozige bubbel uit Frankrijk (Jura / Savoie). Volgens Agnes de perfecte combi bij oliebollen. Bugey Cerdon. Balivet – Vignerons – Merignat. Met 80% Gamay, 15% Poulsard en 5% Chardonnay  en 7% alchohol (0001). De tweede  ook heerlijke bubbel kwam uit Oostenrijk, een Bamberger Nahe cuvee pinot brut uit 2013 (0002).

Witte wijn: De eerste witte wijn kwam onverwacht uit Schouwen Duiveland. Zoveel smaak hadden we niet verwacht van een Nederlandse wijn uit 2015. Hij is gemaakt van Pinot Gris en Pinot Blanc (0003). De tweede witte wijn was een Italiaanse (uit Umbria),  Colle Ozio, 100% Grechetto uit 2015 (0004). Deze is verkrijgbaar bij grapedistrict. We gingen verder met een witte wijn uit Rioja, Vetiver Viura uit 2014. Zeer smaakvol met een beetje ananas en lange afdronk (0005). Daarna volgde een witte wijn met rijp fruit uit Roemenië met Sauvignon blanc, Chardonnay, Novac, Feteasca Regala en Muskat Ottonel als druiven. De Solo Quinta uit 2016, verkrijgbaar bij andere wijn (0006). De laatste witte wijn was geoxideerd en gaf zijn oorspronkelijke geur/smaak nu niet goed prijs waardoor de karakteristieke druif Chardonnay er niet uitsprong. Het was een wijn uit Oostenrijk, Prider Chardonnay Seeberg 2005, Burgenland (0007).

Rose: De enige meegebrachte Rose kwam uit Italië (Sardinië) en was gemaakt uit 40% Cannonau, 30% Sangiovese en 30% Montepulciano druiven (Sibiola 2015, 0008). Ook deze wijn is verkrijgbaar bij andere wijn .

Rode wijn: De eerste rode wijn had stal en mooie zuren. Le Clos Guillot, 100% Cabernet Franc – Chinon uit de Loire, Frankrijk, uit 2014 (0009). De tweede rode wijn was soepel en had lekker fruit in zich. Gemaakt van 100% Fruhburgunder (lijkt op Pinot Noir), Kloster Marienthal, uit Ahr, Duitsland 2013 (0010). De derde rode wijn kwam uit Israel en was gemaakt van  50% Merlot en 50% Argaman druiven. Mooi fruitig en niet te zwaar, te koop bij andere wijn , Barkan Classic uit 2014 (0011). De vierde rode wijn kwam uit Italië (Toscane), was mooi soepel en had mooie zuren. Stefano Amerighi, Cortona, Syrah uit 2011 (0012). De laatste rode wijn bestond voor 100% uit Tempranillo druiven. Monteabellon Crianza uit de Ribera Del Dureo, Spanje 2014 (0013). En is verkrijgbaar bij Henri Bloem.

Rode zoete wijn: Als laatste wijn om mee af te sluiten dronken we een heerlijke rode zoete wijn uit 2002. Deze kwam verrassend uit Zuid Afrika. Jonkheer, Buccanheer (0014)

Nadat het formele proeven van de wijnen was afgerond werd onder het genot van een borrelplank van Pastis en wat huisgemaakte couscoussalade en gazpacho nog meer wijn soldaat gemaakt. Al met al weer een hele geslaagde proeverij!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Agnes schreef:

    Je hebt er een leuk en smakelijk stukje over geschreven. Tot de volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *